Welke raamdecoratie isoleert het best?

Bij ons in huis is het de laatste tijd zo koud! Ik heb de neiging om de thermostaat een graadje hoger te zetten, of  ‘s ochtends de haard aan te steken. Wat niet helpt: Boven zet ik ’lekker fris’ alle slaapkamerramen wagenwijd open om het even goed door te luchten. Dat zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat alle deuren in mijn huis openstaan, iets met kinderen thuis en lockdown… De warmte vliegt daardoor zo naar buiten. Wist je dat je al veel warmte binnen- en of buitenhoudt met relatief kleine aanpassingen?

Hier dé tips voor goede isolatie:

1 Dubbelglas
Wellicht een inkoppertje, maar wist je dat gemiddeld 30% warmte verdwijnt via de ramen? Dit is bij dubbelglas niet anders, maar het totaal aan warmteverlies wordt veel kleiner. Dus mocht je nog enkelglas hebben in je woning, dan is het een aanrader om hier in te investeren. Zo zit je er niet alleen warmer bij, je zal het zeker ook op je energierekening terugzien.

2 Plisse duette
Een plissé gordijn is, zoals het woord al doet vermoeden, een gordijn met plissévouw. Je bevestigd ze op je raam. De duette variant van plisségordijnen is eigenlijk een dubbel plisségordijn: er ontstaat een soort honingraadeffect waardoor er lucht in blijft staan, die isolerend werkt. Zo is het in de zomer lekker koel en in de winter warm. Ideaal om op draai-kiepramen te bevestigen, minder geschikt voor vochtige ruimtes.

3 Gordijnen
De meest effectieve vorm van isolatie met raambekleding bereik je met gordijnen. Hier geldt: hoe dikker het materiaal, hoe beter.

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Heb je verwarming onder je ramen zitten, dan zijn gordijnen niet te beste oplossing. Je sluit namelijk je radiatoren op achter je gordijnen waardoor de ruimte koud blijft en zo goed als alle warmte verloren gaat via de ramen of achter de gordijnen blijft hangen. Dat is dus precies wat je níet wilt. Je kunt dit oplossen door gordijnen als showgordijnen op te hangen en ze te combineren met bijvoorbeeld plissé gordijnen of jaloezieën. Showgordijnen kunnen niet helemaal dicht en dienen dus voor de show.
  • Probeer waar mogelijk voor maatwerkgordijnen te gaan; hoe beter ze aansluiten op de juiste afmetingen van het raam, hoe beter ze isoleren.

Een hele mooie bijkomstigheid van gordijnen is akoestiekdemping.
Gebruik je veel harde materialen in je woning? Zoals een staal  en beton? Dan is de akoestiek vaak een probleem, met de juiste raambekleding maak je dit probleem een stuk beter. Meer weten? https://concept-m.nl

Je slaapkamer luchten

Dan nog even over het luchten van de bovenverdieping…Ik schreef gekscherend ‘alle ramen wagenwijd open’ en natuurlijk is het fijn om in een frisse kamer te slapen, maar de hele dag open laten staan hoeft echt niet! Sterker: als je beneden zo je best doet met goed isolerende raambekleding, dan moet de warmte niet via de bovenverdieping zo weer verdwijnen natuurlijk. Want we weten allemaal: warmte stijgt.
Dus even de bovenverdieping direct na het slapen luchten is goed, maar langer dan een kwartier is echt niet nodig.

Ga je naar bed, dan kun je altijd weer de ramen openzetten, mocht je dat prettig vinden.

Geinspireerd geraakt?

En wil je  graag advies over welke raambekleding het beste bij jullie woning past? neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.


https://concept-m.nl/contact

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *