Welke vraag moet iedereen stellen als hij een huis bezichtigt?

Je zoekt jouw droomhuis of wilt je eigen huis verkopen. Maar Funda afspeurend zie je alleen karakteristieke (vervallen) huizen in een levendige buurt (vol overlast) waarvoor de idioot hoge vraagprijs een vanaf-prijs blijkt. Of je weet niet wat je kunt vragen voor jouw eigen huis en twijfelt hoe je geïnteresseerden vertelt dat het soms lekt in de kelder. Ik vroeg het Hans van Wolfswinkel van Wolfsgoed makelaardij  wat een makelaar voor je kan betekenen (en of appeltaart bakken voor een bezichtiging echt helpt).

1.Hoe kies ik een makelaar? 
“Start je vanuit nul met zoeken, begin dan eens met kijken naar een makelaar in de plaats waar jij een huis zoekt. Want het is natuurlijk belangrijk dat een makelaar actief is in jouw (toekomstige) woonplaats. Zo weet jij dat hij/zij de lokale markt en actuele huizenprijzen kent. Want waar je in de ene woonplaats bijna wordt uitgelachen als je startbod minder dan 5000 euro boven de vraagprijs ligt, geldt elders in het land dat overbieden onnodig is. Een goede makelaar weet de juiste kanalen om jouw droomhuis te vinden en knows the rules of the game. Wist je trouwens dat íedereen zich makelaar mag noemen? Het is een vrij beroep. Maar dat geeft nog geen kennis van zaken! Dit kan een reden zijn te kiezen voor een makelaar met een NVM-keurmerk. Dan weet je zeker dat iemand regelmatig scholing krijgt en de juiste juridische kennis heeft. Een laatste belangrijk punt: een goede klik met de makelaar is heel fijn! Een huis kopen of verkopen is spannend en geeft stress. Een makelaar die dat weg kan nemen en jouw belang voor ogen heeft, is dan heel fijn.

Wat is het verschil tussen een aankoop- en een verkoopmakelaar?
“In mijn ogen is er niet zo’n groot verschil. Ook als het gaat om de transactie kosten: het gaat meestal om dezelfde bedragen. Wel schromen mensen vaak om een aankoopmakelaar in te schakelen. Terwijl die echt meerwaarde kan hebben. Jij zwijmelt weg bij romantische glas-in-loodraampjes, een extra buitenruimte en lichte zolder, waar een objectieve aankoopmakelaar misschien slechte isolatie, een buiten de erfgrens gebouwde schuur en lekkage ziet. Hij of zij zorg er kortom voor dat je geen kat in de zak koopt, kan de onderhandelingen voor je doen en ontzorgt.”
En als ik buiten mijn regio een nieuwe woning zoek? Moet ik dan mijn eigen aankoopmakelaar meenemen? “Nee. Het is verstandig om een aankoopmakelaar te kiezen die de markt kent op de plek waar jij zoekt.”

Heeft een aankoopmakelaar een beter beeld dan ik op alle voor mij interessante woningen die op de markt zijn? “Absoluut! Wij horen het via onze kanalen vaak als iets in de verkoop komt en kunnen bij het uitwisselingsysteem van stille verkoopobjecten.”

Kan ik een makelaar ook een bouwkundige vraag stellen, over bijvoorbeeld een wand die ik wil doorbreken? “Een groot deel van dat soort vragen kunnen we beantwoorden. Bij twijfel adviseren we uiteraard er een deskundige naar te laten kijken. Bij nieuwe woningen kan een makelaar zoiets met zekerheid zeggen. Bij de oudere jaren‘30 woningen is het nog wel eens onduidelijk.”

Weet de makelaar of ik een dakkapel mag plaatsen? “Ja, dat is altijd bekend. Daar zijn regels voor en die kent je makelaar.”

Hoe lang na het doen van een bod kan ik mij nog bedenken? “Zodra de koopovereenkomst is getekend, nog 3 dagen.”

Als ik een bod heb uitgebracht kan er dan nog iemand anders komen kijken? “Is het bod geaccepteerd door de verkopers, dan kan er niet nog iemand anders komen bezichtigen. Is er nog geen overeenstemming bereikt, dan wel. De vroegere regel dat je  bij onderhandeling niet meer mag bieden, bestaat niet meer.”

Wat is een ‘optie op een huis’? “In de huidige markt komt dat eigenlijk niet meer voor. Maar je zou een optie op een huis kunnen vragen als je bijvoorbeeld wilt overleggen met een architect en daarvoor 3 dagen bedenktijd nodig hebt.”

Ik kan toch net zo goed zonder makelaar? “Een makelaar heeft een heel groot netwerk en weet het spel te spelen. Ga je zonder aankoopmakelaar zelf bieden, dan betaal je waarschijnlijk meer. Een goede makelaar kent de dagprijzen en niet die van 3 maanden geleden. Daarbij geeft een makelaar jou als koper vertrouwen. Een verkoopmakelaar beantwoordt voor jou tijdens bezichtigingen lastige vragen over jouw badkamer en een aankoopmakelaar checkt voor je of een verkopende wel alles vertelt.

Wat is de meest onmogelijke opdracht waarmee je weleens de markt op bent gestuurd?
“Ik heb een huis gehad wat zo’n bouwval was en zó gedateerd en slecht onderhouden, dat we moesten opletten op welke plank we liepen om niet door de vloer te zakken. Maar ook dat is verkocht.”

Welke vraag moet iedereen stellen als hij een huis bezichtigt?  “Zijn er bijzonderheden bekend tot de bouwkundige staat? En hoe is de buurt?”

Hoe ga ik te werk in een overvolle woningmarkt?
Ik zou adviseren om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die kent het huidige krachtenveld in de markt vanuit de dagelijkse praktijk en kan je adviseren welke bieding kans maakt zonder dat je ook onnodig teveel bied. Daarnaast is het te adviseren voordat je huizen gaat kijken al een gesprek te hebben gehad met je hypotheekadviseur zodat je goed in beeld hebt wat je financiële kaders zijn. In de huidige markt moet je snel kunnen handelen en dan is het fijn dat je deze afstemming vooraf al hebt gedaan. 

Helpt het echt om appeltaart te bakken voordat je kijkers krijgt?
“Haha, een lekker klimaat in het huis helpt. Dus zorg dat het lekker en fris ruikt en niet muffig is. Maar een appeltaart is wel heel erg voor de hand liggend hoor.

Weten wat de makelaar voor jou kan betekenen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *