Verbouwen, waar begin je? Een stappenplan

In deze tijd van thuiswerken, thuisonderwijs en thuisontspanning komen de muren misschien weleens op je af. En ineens stoor je je aan veel dingen die normaal  niet zo opvallen. Die lang vooruitgeschoven verbouwing moet er nu echt eens van komen, maar waar begin je?
Ik geef je een stappenplan:

Het start allemaal met jouw wensen!

“Gewoon” een stukje uitbouwen vanwege ruimtegebrek of lukraak kiezen voor een kookeiland omdat er een nieuwe keuken komt, is wel heel kort door de bocht en superzonde van de mogelijkheden. Zet eerst eens je wensen op een rij, zonder beperkingen. Hoe woon je het liefst? Hoe leven jullie? Hou je van ieder weekend vrienden over de vloer? Of hangen jullie graag op een grote leefbank met Netflix? Dat soort wensen kunnen alleen júllie bepalen.

Plaatjes zoeken

Zoek afbeeldingen. En zoek er heel veel! Opnieuw: geen beperkingen. Kijk lekker in tijdschriften en online naar allerlei plaatjes van hoe jouw favoriete huis eruit zou zien. Neem een week de tijd en maak dan een schifting zodat je 10 afbeeldingen overhoudt.

Gelijkenissen

Als je de 10 meest inspirerende afbeeldingen hebt gevonden, zoek dan eens het patroon en de gelijkenissen. Wat is de stijl? Strak en modern of kleurrijk en frivool? Bekijk ook eens wat er steeds terugkomt: een houten vloer? Zachte materialen?

Bekijk het van de positieve kant

Dan nu alle positieve dingen van jullie woning: waarom kocht je het destijds? Waar zijn jullie verliefd op geworden? Dat zijn namelijk zaken die de aandacht mogen krijgen, die mee moeten worden genomen in het plan. Deze moeten niet door het nieuwe plan overschaduwd raken. En natuurlijk ook de minpunten: wat wil je echt graag veranderd zien en waar stoor je je nu telkens aan? Wat klopt er niet?

Bepaal de activiteiten per ruimte

Als je alles in kaart hebt gebracht is het tijd voor de uitwerking. Bepaal per ruimte wat de activiteiten er zullen zijn. Denk aan eten, slapen, koken, lezen, werken. En benoem wat er zeker aanwezig moet zijn zoals opbergruimte, vaatwasser, boekenkast…

Uitwerken door een professional

Je hebt nu een concrete wens waarmee je naar een professional kunt stappen. Die kan jullie plan verder aanscherpen, kijkt met een frisse blik naar jouw huis en kan in 3D ontwerpen zodat je een goed beeld hebt en kunt schaven waar nodig. Zo ontstaat er een duidelijk plan en kun je met jouw wensen naar een aannemer of keukenzaak.
Zonder een plan van eisen, zoals dat zo mooi heet, ben je stuurloos. Dan moet je tijdens het uitzoeken van de keuken of (erger) tijdens de bouw ineens van alles gaan bedenken en direct besluiten. Dat levert je niet alleen stress op, maar ook beslissingen waarvan je het risico loopt dat je er achteraf spijt van hebt.

Kortom: Start aan het begin en zet de stappen naar een huis met al jullie wensen en dromen! Op naar de verbouwing

Kom je er toch niet helemaal uit en kun je wel wat hulp gebruiken, ik help jullie graag !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *