Welke raambekleding kun je het beste nemen

Van verhuizen kun je leren

Toen we ons eerste huis kochten, wisten we van toeten noch blazen. We kochten meubels, lampen en keuken en ploften op de avond van de verhuizing op onze bank. Hehe, we zaten, in onze vissenkom. Want aan gordijnen hadden we nog niet gedacht en dus kon iedereen wekenlang naar binnenkijken. Toen eindelijk onze bruine glimmende vouwgordijnen hingen, waren we dolblij. Dat ze veel herrie maakten met open- en dichtdoen namen we voor lief. En de kleur was toch niet helemaal de juiste match met onze witte muren maar hé, wat maakt het uit: we hadden gordijnen!
Toen we verhuisden, pakte ik het écht anders aan. Ik wilde niet meer lang in de kijker zitten en kocht met veel zorg uitgezochte, duurdere inbetweens, want die had iedereen. En oh ja, ik kocht ook houten jaloezieën , want guess what: die had ook iedereen, dus dat was in. Nu weet ik dat ze veel licht wegnemen en dat er best wat stof op blijft liggen. Maar ja: dat nam ik voor lief…
We zijn onlangs weer verhuisd en nu hangen hier gewoon de gordijnen van de vorige eigenaar omdat ik eens wat langer over de juiste raambekleding wil nadenken en alle voors en tegens wil afwegen.
Kies dus niet wat alleen mooi is of iedereen heeft, maar kies voor wat goed past bij je woning.

Hoe kies je de nu juiste raambekleding? Stel jezelf de volgende 3 vragen:

1. Wil je wel of geen inkijk?

Kies heel dikke gordijnen als je wilt dat niemand naar binnen kijkt, maar houd er rekening mee dat er een flink pak stof hangt als de gordijnen open zijn. Kies voor in-betweens of voile als je wel iets dicht wilt doen ‘s avonds maar niet volledig in de anonimiteit hoeft te zitten, wie langsloopt zie wel schimmen of de tv die aanstaat.

2. Wil je veel lichtinval?

Kies dan voor gordijnen die helemaal open kunnen overdag. Bij keuze voor houten jaloezieën speel je met het licht maar je doet ze niet omhoog. Houd ook rekening met de hoeveelheid licht die überhaupt binnenvalt: is je raam op het noorden, dan is alle lichtinval wenselijk en kun je beter voor iets anders gaan. Een tussenweg is bijvoorbeeld plissé gordijnen, deze kun je als een soort van beeldbalkje voor je raam hangen. Mensen kijken niet direct naar binnen, maar je houdt wel lichtinval van buiten. Handig als er bijvoorbeeld de hele dag mensen langs je huis wandelen. Let wel: je kunt dus zelf ook niet alles meer zien.

3. Hoe is de akoestiek in je huis?

Heb je met je inrichting gebruikgemaakt van veel harde materialen (gietvloer, stalen deuren en kunststof stoelen) Dan zal de akoestiek in huis wel wat aandacht nodig hebben om lekker tv te kijken.
In zo’n geval is het goed om gordijnen te kiezen in plaats van jaloezieën of plissé gordijnen, die nemen namelijk niet voldoende geluid op.
Je kunt het ook oplossen met een karpet of grote leefbank.

            

Hoe meet je de gordijnen in?

Het beste kun je dit door een professioneel bedrijf laten doen.

Zij weten waar op gelet moet worden en hoe je nauwkeurig inmeet. Als je op de kosten wilt letten, dan kun je natuurlijk ook zelf de maten opnemen en ze bestellen bij een doe-het- zelf zaak of goedkopere winkels voor gordijnen.

Je hebt dan te maken met ‘op de dag ‘ of ‘in de dag’.

In de dag, dat betekent dat je raambekleding  in het kozijn of de muren van je raam hangen.
Op de dag, dan hangt je raambekleding over het kozijn en vaak zelfs een stuk van de wand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *