Hoe kies ik een kachel die bij mij past?

Hoe kies ik een kachel die bij mij past?

Denk aan een haard en je voelt meteen warmte en gezelligheid, romantiek misschien zelfs. Maar vind je het ook romantisch om een halfuur te klieren met aanmaakhoutjes en lucifers met als resultaat een smeulend hoopje ellende? Is een gashaard voor gemakszoekers dan het juiste alternatief, of kan het ook milieubewuster? En kan je zo’n haard overal in een ruimte kwijt? Ik vroeg het aan Gijs van Manen van GVM haarden.

“Ben je druk en wil je gemak, dan kies je voor een gashaard of gaskachel. Één druk op de knop en je hebt een gezellig vuurtje. Maar houd je van fikkiestoken en vind je het niet erg om er wat werk aan te hebben of een beetje stof te veroorzaken, dan kun je kiezen voor een houtkachel of -haard.

Openvuur verliest heel veel rendement: maar liefst 80% van de warmte vervliegt direct. Milieutechnisch niet goed. Openhaarden worden daarom eigenlijk niet meer verkocht. Een goed alternatief is een liftdeurhaard. Je kunt open stoken. En als je ‘m sluit is het veilig om te gaan slapen of de deur uit te gaan.

In opkomst is de duurzamere elektrische haard. En er bestaan zelfs haarden die op water stoken: waterdamphaarden.”

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een haard?
“Dat kun je niet zeggen. Het is afhankelijk van heel veel factoren: type haard, lengte en grootte van het kanaal, hoeveel bochten erin zitten etcetera.
Wil je besparen op de kosten? Kies dan voor een goed kanaal , bespaar daar nooit op en bespaar tijdelijk op de kachel zelf. Ga bij een houtkachel voor een minimaal 150mm kanaal , want 90% van de houtkachels kun je erop aansluiten.

Wat is een pelletkachel?
“Dat is een haard die op geperste houtkorrels werkt. De korrels kun je bij een paar leveranciers kopen, maar daar zit je wel aan vast. Daarnaast moet je vanwege de elektronica die in deze kachel zit elk jaar een onderhoudsbeurt doen van ongeveer 300 euro.
De vlam is erg klein en dus niet zozeer een sfeermaker, bovendien zit er een ventilator in die redelijk veel geluid maakt. Warm is de pelletkachel wel! Dit is dus een goede kachel voor in een schuur of werkruimte.”

Is het in deze tijden van van-het-gas-af nog wel zinvol om een gashaard te nemen?
“Jazeker, gas blijft voorlopig gewoon. Er komen ook alternatieven voor huizen die van het aardgas af zijn, daar zijn kachels voor bedacht op propaangas.  Het is dezelfde haard, maar aangepast qua sproeiers enz. En als we echt massaal van het aardgas af gaan, zijn er al voldoende  alternatieven op de markt

Hoe zit het met houtkachels, kun je die nog wel zonder restricties branden?
Ja in principe wel, alleen raadzaam niet bij mist stoken omdat het dan windstil is een houtkachel heeft natuurlijke trek nodig.

Kan een haard overal in de woning geplaatst worden?
“Ja dat kan maar het kanaal is bepalend voor de haard. Dus komt een kanaal vanuit de begane grond middenin jouw badkamer of slaapkamer uit, dan kun je wellicht beter op zoek naar een andere plek. Bovendien heeft een rookkanaal van een gesloten gashaard een maximum aan horizontale meters: niet elke hoek is mogelijk. (bij hout is het helemaal niet toegestaan om horizontaal te gaan)
Het merk Dru, heeft een PowerVent systeem, daarmee kun je op iedere plek in je woning een gashaard plaatsen. De afvoer gaat dan via de kruipruimte.”

Hoeveel tijd kost een installatie van een haard?
”Doorgaans een dag.”

Waar moet ik rekening mee houden als ik een tweedehandshaard aanschaf? 
“Check bij een gashaard of de ontsteking en de thermokoppel nog werken. Kijk bij een houtkachel of het binnenwerk intact is: zitten er geen scheuren in, is de keerplaat in orde? Check ook of er geen scheuren in het gietijzer zitten en of de deur goed sluit, koort in takt is ,anders kan hij valse lucht aanzuigen.”

Hoe zorg ik dat het niet veel te warm wordt in een goed geïsoleerde woning?
“Kachels zijn er in meerdere groottes. Ga niet alleen voor de look maar let ook goed op de capaciteit. De regel is: 1kw staat voor het verwarmen van 6m2. En zorg dat een kachel goed volledig kan branden, anders krijg je roetvorming in het kanaal. Bij een te grote haard moet je teveel smoren waardoor je roetvorming krijgt.

Welk hout kan ik het beste gebruiken voor mijn houtkachel?
“Het is vooral heel belangrijk dat je goed droog hout stookt.”
Berken brand heel mooi, maar relatief snel weg. En anders eiken en beuk prima. Maar beslist geen den!! En een leuk weetje, fruitbomenhout geven hele mooie vlammen.

Kan ik een inbouwhaard gewoon sauzen/behangen of andere wandbekleding toepassen?
Ja je kunt de wanden gewoon sauzen of behangen. Wil je de wanden gaan bekleden met houtpanelen dan moet de ombouw wel van binnenuit goed geïsoleerd zijn met promasil. 

 1. Wouter Buijs says:

  Beste Maartje,

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het kiezen van de juiste maat. Als ervaringsdeskundige heb ik veel ervaring met het besproken onderwerp. Daarom zie ik veel waarde in jouw artikel, zoals de nadruk op het belang van goed passende kleding voor zelfvertrouwen en comfort. Ik ben het eens met je punten over het belang van het kennen van je eigen maten en wil graag toevoegen dat het vaak ook een kwestie is van experimenteren met verschillende merken en pasvormen om de perfecte match te vinden.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Wouter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *