Zo voorkom je dat je huis verandert in een speelparadijs

Met zorg koos je een mooie mobile uit voor boven de box, die goed blend met je interieur. Maar je lieve kleine baby kraait er niet naar. En je kleuter verkiest duplo in schreeuwerige kleuren boven de  prachtige, verantwoorde kleurloze houten blokken die jij voor zijn verjaardag kocht. Ook ik gun onze lieve schatten het leukste en fijnste speelgoed, maar al die kleuren doen af en toe wel pijn aan m’n ogen.

Daarom hier 5 tips om te zorgen dat je huis niet veranderd in een speelparadijs:

  1. Wijs 1 speelplek aan

Kinderen houden niet van opruimen. Maar ze houden ook niet van spelen in de rommel. En zo verspreiden ze hun speelgoed gedurende de dag door jullie hele woonkamer. Al snel zit je letterlijk tussen het speelgoed. Je kunt één plek aanwijzen waar gespeeld word, er mag immers voor iedereen ruimte zijn.

2. Opbergen, opbergen, opbergen.

Het ligt natuurlijk heel voor de hand, maar toch zie iknog heel vaak dat er wel een tafeltje is gemaakt voor de kinderen, maar dat opbergers ontbreken. Alles staat op, onder en naast het tafeltje gestald vol in het zicht.
Maak waar mogelijk een kast waar alle bakken en manden in opgeborgen worden, maar ook de autogarage en de poppenwagen.

  • Geef alles een vaste plek.

Al vroeg kun je kinderen leren opruimen door alles een vaste plek te geven. Koop voldoende boxen, bakken, lades of manden. En leer samen met je kind spelenderwijs dat alle blokken in de ene mand gaan en alle dieren in de andere bak. Zo is het voor iedereen heel duidelijk en snel opgeruimd.

  • Maak het gezellig.

Maak een mooie gezellige speelhoek die jaja, past bij je interieur. Maar die ook uitnodigend is voor de kinderen. Dus zorg voor een leuk kleurdetail op de wand of stoelen of kies leuke en vrolijke accessoires.  Zo zorg je dat het uitnodigt om daar te gaan spelen.
Tip van een ervaringsdeskundige, kinderen willen heel graag dichtbij hun ouders spelen, dus helemaal aan de andere kant van de woonkamer werkt vaak minder goed.

  • In de avond alles opgeruimd.

Zorg ervoor dat als jij ‘s’-avonds op de bank ploft voor je Netflix-avondje alles uit het zicht is.

Natuurlijk mag je de hele dag opruimen, maar je hebt wel wat beters te doen. Aan het einde van de dag alles even opruimen maakt dat je lekker kunt gaan zitten. Hang de mooiste tekening op en gooi de rest weg. Zo voorkom je speelhoek verandert in een uitstalling van zooi want uiteindelijk willen kinderen het liefst alles bewaren, van steen tot tak en tekening.

Kom je er na bovenstaande tips niet helemaal uit en kun je wel wat hulp gebruiken?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *